Entreprenör

Christina Östergren

Christina Östergren startade det gränsöverskridande arkitektkontoret Archidea AB 1991. Företagets verksamhet fokuserar på innovativa utvecklings- och bevarandeprojekt för befintlig bebyggelse. Christina drev företaget med siktet att blanda olika kompetenser inom projekten för att skapa holistiska, unika och kreativa lösningar för varje projekt. Läs mer om Christinas olika engagemang nedan.

INTERSECTIONPOINT _ WORLD INNOVATION CHALLENGE
Tack var unika problem- och resultatlösningar I Archideas intersektionella verksamhet (där ingen fick sitta jämte sin egen kompetens) – insåg Christina kraften bakom mångfald och skrev konceptet till IntersectionPoint – World Innovation Challenge 2009. Med mottot “Diversity drives innovation”. Det är i skärningspunkten mellan industrier, kulturer, kön, ålder, kunskap, erfarenhet mm som banbrytande innovation föds. IntersectionPoint är idag en ekonomisk förening som har genomdrivit en rad större innovationsverkstäder med mångfaldsmetodik med olika partners. Vi har genomdrivit två störa 2dagars event på Carlstens fästning bl a med Innovationsgurun New Yorkbaserade The Medici Group. 2015 fick vi även med oss Social Business med Professor Muhammad Yunus, Nobels fredspris 2006, samt Blue Economy grundare och superentreprenören Gunter Pauli. Nu arbetar vi på 2018 I Dhaka där vi har fått en förfrågan från regeringen att sätta ett event som fokuserar på “Sustainable Mobility and Planning.” IntersectionPoint har givit en mängd resultat och två av dem är eCon samt Juteborg.

eCON OCH eC HOUSE – ECOVATIVE SOLUTIONS
Archidea såldes 2015 till Mats & Arne Arkitektkontor. De två bostadskoncepten eCon samt eC House stannade kvar och ingår nu i den nya organisationen Qideas. Boverket är finansiär till uppbyggnaden två demoLab – ett eCon som bygger återanvända containerstommar, samt ett eC House – som bygger på betongenheter medsmart konstruktion och industriell process. Dessa enheter kommer ingå i partnern/det producerande företaget Ecovative Solutions, som Christina blir en del av hösten 2017.

JUTEBORG OCH JUTELAB INTERNATIONAL
Vid skapandet av eCon bostadsenheter letade Christina efter världens mest sustainable material. Detta pga. av att kortsiktiga byggnadsherrar inte ansåg det vara av intresse att lägga ner resurser på att hållbarhet, då enheterna skulle byggas på tillfälligt bygglov alltså endast 15 år. Som om inte dessa 15 år kanske är de viktigaste 15 år i människans historia. Nu var det tid att visa att det kunde gå att bygga både hållbart och prisvärt!
Eftersom vare sig trä eller bambu kunde ta på sig rollen som världens mest hållbara material gick jakten vidare. På IntersectionPoints kom materialet jute upp via en kontakts bangladeshiska kontakt. Jutefieringen startades. 9 månader senare föddes Juteborg tillsammans med Christinas kollega Else-Marie Malmek från Fordonsindustrin.
Och sedan ett år har vi engagerat Abir Hossain från Bangladesh,nu I Sverige. Vi arbetar naturligtvis intersektionellt och finner synnergier för juteinnovationer inom branscherna Construction/Interior, Automotive/Transportation, Textile/Fashion samt Packaging. Vi har startat JuteLab International där våra många partnersamarbeten får sin plattform.

AKTUELLT
eCon Demolab på Nordstans p-hus tak – ett project som lyfter upp hållbarhet på agendan och där vi har partnerskap med ett 30-tal aktörer. Bovalls Dörrbyggeri leverar trädörrarna som lyfter projektet med sin kvalite och hantverksmässighet.

Våra vänner

Varumärke

Niclas Lidberg von Schantz

Niclas har hjälp Bovalls Dörrbyggeri med varumärkesfrågor många år. Han tror mycket på att starka varumärken byggs genom äkthet och passion. Studio Bovalls är precis det.

Läs mer >

Studioägare

Inger & Eva Gustafsson på Bovalls Dörrbyggeri

Bovalls Dörrbyggeri AB tillverkar ytter- och innerdörrar av hög kvalitet, för hand, i hållbara material sedan 1943.

Läs mer >

Matkreatör

Ida Östholm på Idas Café & Bistro

Vår egen matkonstnär Ida, lagar supergod mat och serverar på det mest kreativa sättet.

Läs mer >

Leverantör

Kärnsund Wood Link

Trä från hela världen 40 år+

Läs mer >

Varumärke

Shepherd of Sweden

Vi jobbar med värdeorden Genuint – Skandinaviskt – Hantverk. Och vår filosofi är att allt vi gör skall vara Naturligt.

Läs mer >

Entreprenör

Janne Bark på Musselbaren

Skeppare på Märta. Krögare på Musselbaren i Ljungskile och på Smögen. Filosoferar kring att driva företag med hjärta och hjärna.

Läs mer >

Leverantör

Levasflor African Hardwoods

Trä-leverantör och fanbärare för hållbart skogsbruk i sub-saharan Afrika.

Läs mer >

Entreprenör

Christina Östergren

Arkitekt och entreprenör med ett innovativt och intersektionellt focus- i ständigt arbete för ett hållbart samhälle.

Läs mer >

Inredningsarkitekt

Torsten Hild

Oavsett sammanhang ligger mitt intresse i att skapa goda förutsättningar för människor att lyckas uppnå sina mål.

Läs mer >

Varumärke

Carsten Færgegaard på Boffi Köpenhamn

Inreder Skandinaviens vackraste kök och bad. Stram och stilren design kombinerat med möbler ifrån De Padova.

Läs mer >

Organisation

Vi-skogen

Vill du förhindra extrem torka? Plantera träd.

Läs mer >

Organisation

Svenska FSC®

Vår vision är ett skogsbruk som kan tillfredsställa nuvarande och kommande generationers sociala, ekologiska och ekonomiska behov och rättigheter.

Läs mer >

Entreprenör

Alufront

Med hantverksmässig kvalitet tillverkar och monterar vi fönster och dörrar i aluminium. Våra ledord är kunskap, kvalitet och stolthet

Läs mer >