Ägare av Ängavången ekgolv

Leverantör

Ängavången Ekgolv

Jag heter Lennart Bosrup och är med min familj delägare i gården som ägts av släkten sedan slutet av 1600-talet. Under hundratals år har folket på gården arbetat här. Samtidigt som ängsbruket var nödvändigt för gårdens försörjning, så skapade man en miljö som har en fenomenal mångfald av blommor, trädslag och djur. Ekarna växte till grova dimensioner i Göinge’s speciella jordmån skapad av den svarta stenen, diabasen.

Kärleken till Ängavången har bestått och gått i arv i familjen även sedan ängsbruket upphört. Det har räddat områdets naturvärden från de ytterligheter som härjat inom skogsbruket.

Ägarskifte

1999 tog vi över släktgården.  Vi kunde inget om skogsbruk på den tiden, men lärde oss snart att skogen i Ängavången måste gallras, annars når inte tillräckligt med ljus marken, blåsippor och andra blommor minskar. Många ekar ingick i gallringarna, tankarna på egen förädling av ekarna föddes.

2006 sålde vi de första ekplanken under namnet Ängavången Ekgolv

Sedan dess har vi utvecklat en nära relation med kunderna, steg för steg lärt vad kunderna värdesätter, variationen i mönster och struktur, de olika bredderna, långa plank ofta med rejäla kvistar, hantverket där varje planka behandlas individuellt. Allt virke hämtas lokalt och kunderna kan få veta exakt var träden till golvet har växt.

Kunskap och omsorg hela vägen från skogen till färdigt golv

Genom våra nätverk med skogsägare, skogsentreprenörer, golvläggare och snickerikunniga människor i Glimåkra kan vi fylla denna stolta paroll med verkligt innehåll.

Skogsbruk enligt ny modell

Precis som i gamla tider samverkar skogsbruket med naturvården. Kunskapen har hämtats från Tyskland och Danmark i det som kallas Naturnära Skogsbruk. Detta kombineras med individskötsel av ekarna enligt metoder utvecklade i Blekinge. Nu har vi en skogsbruksmodell som fungerar och väcker intresse hos andra skogsägare med en jämn ström av besökare i Ängavången.

Framtidsvision

Kärleken till Ängavången har skapat både en skogsbruksmodell och ett företag. Företaget ska finnas kvar och göra exklusiva golv av de nya ekarna när de vuxit färdigt. Besökare ska även i framtiden vara välkomna till en skog som sköts för att behålla vacker ek, lind med flera trädslag i olika åldrar.

www.angavangen.se

Våra vänner

Varumärke

Niclas Lidberg von Schantz

Niclas har hjälp Bovalls Dörrbyggeri med varumärkesfrågor i många år. Han tror mycket på att starka varumärken byggs genom äkthet och passion. Studio Bovalls är precis det.

Läs mer >

Studioägare

Inger & Eva Gustafsson på Bovalls Dörrbyggeri

Bovalls Dörrbyggeri AB tillverkar ytter- och innerdörrar av hög kvalitet, för hand, i hållbara material sedan 1943.

Läs mer >

Leverantör

Ängavången Ekgolv

Ängavången Ekgolv

Kunskap och omsorg hela vägen från skogen till färdigt golv.

Läs mer >

Matkreatör

Ida Östholm på Idas Café & Bistro

Vår egen matkonstnär Ida, lagar supergod mat och serverar på det mest kreativa sättet.

Läs mer >

Varumärke

Shepherd of Sweden

Vi jobbar med värdeorden Genuint – Skandinaviskt – Hantverk. Och vår filosofi är att allt vi gör skall vara Naturligt.

Läs mer >

Entreprenör

Janne Bark på Musselbaren

Skeppare på Märta. Krögare på Musselbaren i Ljungskile och på Smögen. Filosoferar kring att driva företag med hjärta och hjärna.

Läs mer >

Leverantör

Levasflor African Hardwoods

Trä-leverantör och fanbärare för hållbart skogsbruk i sub-saharan Afrika.

Läs mer >

Inredningsarkitekt

Torsten Hild

Oavsett sammanhang ligger mitt intresse i att skapa goda förutsättningar för människor att lyckas uppnå sina mål.

Läs mer >

Organisation

Vi-skogen

Vill du förhindra extrem torka? Plantera träd.

Läs mer >

Organisation

Svenska FSC®

FSC:s vision är ett skogsbruk som kan tillfredsställa nuvarande och kommande generationers sociala, ekologiska och ekonomiska behov och rättigheter.

Läs mer >